چهارصد نکته قرآنی - نکته 228: استکبار و مستکبر

چهارصد نکته قرآنی - نکته 228: استکبار و مستکبر

(2)

* در طول تاریخ، افراد مغرور و متکبّری بوده اند که خودشان را محور و مرکز همه چیز می پنداشتند. در این سوره فرعون می گوید: «ما علمتم لکم من اله غیری» من جز خودم برای شما معبودی سراغ ندارم و هنگامی که ساحران به موسی ایمان آوردند گفت: «آمنتم به قبل أن آذن لکم» آیا بدون اجازه ی من به موسی ایمان آورده اید.

فرعون توقّع دارد که هیچ کس بدون اجازه او، هیچ عقیده ای نداشته باشد. امروز نیز فرعون ها و ابرقدرت هایی هستند که می خواهند خود را محور سیاست و اقتصاد جهان بدانند.

* مستکبران گاهی برای قدرت نمایی، فرد یا گروه یا کشوری را نابود می کنند یا مورد لطف قرار می دهند. نظیر نمرود که به حضرت ابراهیم گفت: «اَنا اُحیی و اُمیت»(3) حیات و مرگ این مردم به دست من است، هر که را بخواهم می کشم و هر که را بخواهم از زندان آزاد می کنم.

* مستکبران، گاهی زرق و برق و جلوه های مادّی را به رخ مردم می کشند، همان گونه که فرعون می گفت: «ألیس لی مُلک مصر وهذه الانهار تجری من تحتی»(4) آیا حکومت مصر از آنِ من نیست؟ آیا نمی بینید که این نهرها از زیر کاخ من جاری است؟

* مستکبران، گاهی با ارعاب، مردم را به تسلیم وادار می کنند. فرعون به ساحرانی که به موسی ایمان آوردند گفت: «لاُقطّعنّ أیدیکم و أرجُلکم من خلاف»(5) من دست و پای شما را بر خلاف یکدیگر قطع می کنم.

* مستکبران، گاهی با مانور وخودنمایی، مردم ساده لوح را فریفته ی خود می کنند. قارون به گونه ای در کوچه وبازار راه می رفت که مردم دنیاپرست، آه از دل کشیده و می گفتند: ای کاش برای ما نیز آنچه برای قارون است وجود داشت.(6)

ص:238


1- 1574. سیمای عبادالرحمن در قرآن، کریمی جهرمی.

2- 1575. ذیل آیه 39 سوره قصص.

3- 1576. بقره، 258.

4- 1577. زخرف، 51.

5- 1578. اعراف، 124.

6- 1579. قصص، 79.

* مستکبران، گاهی با تطمیع می خواهند مغزها و فکرها را بخرند. فرعون به ساحران گفت: اگر آبروی موسی را بریزید، من به شما پاداش بزرگی می دهم وشما را از مقرّبان دربارم قرار می دهم.(1)

* مستکبران، گاهی با سفرهای خود دلها را متزلزل می کنند. قرآن می فرماید: گردش کفّار در شهرها تورا مغرور نکند.(2)

* مستکبران گاهی با تحقیر دیگران جنگ روانی به راه می اندازند و به طرفداران انبیا نسبت های ناروا می دهند و آنان را اراذل و اوباش می خوانند.(3)

* مستکبران، گاهی با ایجاد ساختمان های بلند و رفیع، دلربایی می کنند. فرعون به وزیرش هامان گفت: برجی برای من بساز تا از آن بالا روم و خدای موسی را ببینم!(4)

واقعاً قرآن چقدر زنده است که خلق و خوی و رفتار و کردار زشت مستکبران را به گونه ای ترسیم کرده که با زمان ما نیز قابل تطبیق است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

 

جدیدترین ها در این موضوع

ولایت و ولایت مداری حضرت زهرا(س)

ولایت و ولایت مداری حضرت زهرا(س)

در این بخش متن سخنرانی با عنوان ولایت و ولایت مداری حضرت زهرا(س) در موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) آورده شده است.
مقام حضرت فاطمه زهرا(س)

مقام حضرت فاطمه زهرا(س)

متن سخنرانی مقام حضرت فاطمه زهرا(س) در موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) در این بخش قرار دارد.
سیره سیاسی حضرت زهراعلیهاالسلام

سیره سیاسی حضرت زهراعلیهاالسلام

در این متن به سیره سیاسی حضرت زهراعلیهاالسلام با موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) پرداخته شده است.
No image

دین شناسی فاطمۀ زهراعلیهاالسلام

در این متن به دین شناسی فاطمۀ زهراعلیهاالسلام با موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) پرداخته شده است.

پر بازدیدترین ها

ولایت و ولایت مداری حضرت زهرا(س)

ولایت و ولایت مداری حضرت زهرا(س)

در این بخش متن سخنرانی با عنوان ولایت و ولایت مداری حضرت زهرا(س) در موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) آورده شده است.
سیره سیاسی حضرت زهراعلیهاالسلام

سیره سیاسی حضرت زهراعلیهاالسلام

در این متن به سیره سیاسی حضرت زهراعلیهاالسلام با موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) پرداخته شده است.
حضرت زهرا؛ الگوی زندگی

حضرت زهرا؛ الگوی زندگی

در این متن به حضرت زهرا؛ الگوی زندگی با موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) پرداخته شده است.
No image

تحلیل رفتار سیاسی حضرت زهرا(س)

در این متن به تحلیل رفتار سیاسی حضرت زهرا(س) با موضوع ویژگی ها و فضایل فاطمه(سلام الله علیها) پرداخته شده است.
Powered by TayaCMS